Doorzoek de website


Contact

GardenCare
Gangboord 64
6051 GK Maasbracht

0475-461383
06-51125232

E-mail: gardencare@ziggo.nl

Contacteer ons

(Wilt u s.v.p. ook uw adres en telefoonnummer vermelden?)

 


Buxusrups / buxusmot

09-05-2017 13:38

Vreet de buxusrups jouw buxus kapot?

 

Heb je last van buxus rupsen die jouw buxus aantasten? Wat kun je doen tegen de buxusrupsen? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

 

Dode blaadjes, kale takken en spinsel?

Dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben in je buxus? Grote kans dat de buxusmot zich in jouw buxus heeft genesteld. De rupsen vreten de hele buxus kaal. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor je de rupsen ook gaat zien.

De buxusmotplaag

De buxusrups of de buxusmot is een rups die de buxusblaadjes aantast. Deze mot komt uitsluitend op buxus voor en maken in korte tijd complete buxushagen/struiken kapot. Het verspreidingsgebied zal in 2016 weer uitgebreider zijn (hebben we inmiddels gemerkt, veel klanten bellen of mailen hierover).

       

Herkenning buxusrupsen in een vroeg stadium

De rupsen kunnen het hele jaar aangetroffen worden. Je herkent de rupsen aan een felgroen met zwarte kop met een zwart patroon van zwarte stippen en lichte lengte strepen. Een volgroeide rups is ongeveer 4cm groot.  Een pas gevormde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Een oudere pop is crèmekleurig met bruin. De afmetingen van een pop zijn (ongeveer) 1,7 cm. de pop bevind zich in een stevig gespannen cocon.

Schade door buxusrupsen

De rupsen veroorzaken veel schade omdat ze meerdere keren per jaar voortplanten. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, worden ze actiever en zullen ze de buxusbladeren gaan aanvreten. Het hele jaar door vinden er diverse levenscyclussen plaats. De jonge rupsen veranderen eind mei-juni in jonge motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus al volgroeid en vormen in september weer motten.

De rupsen die hier uit voortkomen blijven eten van de buxus tot oktober om dan in winterrust  te gaan. Het gehele seizoen zijn er rupsen aanwezig en vreten zich in korte tijd helemaal vol, hierdoor krijgen de planten geen kans om zich te herstellen.

  

       

Wat mot je doen tegen buxusrupsen?

Om schade te voorkomen kun je in april en mei een controle uitvoeren en alle rupsen verwijderen. Dit geldt zeker voor grotere oppervlakten met buxushagen (buxustuinen). Let wel op: Als de buren ook buxus in de tuin hebben is het zaak dat zij ook actief met bestrijding aan de slag gaan.

 

Gebruik van Pyrethrum Spray of Decis-concentraat

Een zwaar aangetaste struik kun je beter in zijn geheel verwijderen om verspreiding te verminderen. Overige planten kun je behandelen met Pyrethrum Spray, Luxan Pyrethrumspray en Spruzit Vloeibaar. Deze middelen zijn gebaseerd op een combinatie van de werkzame stoffen piperonylbutoxide en pyrethrine. (verkrijgbaar o.a. bij Welkoop)

Ook Decis-concentraat van Bayer kan gespoten worden (verkrijgbaar o.a. bij Mols Mols tuinmachines & tuingereedschap, De Lange Beemdens 34, 6019 CR Wessem)

Genoemde producten zullen meerdere keren toegepast moeten worden omdat met 1 behandeling niet alle rupsen geraakt zullen worden en er het gehele jaar nieuwe rupsen gevormd zullen worden. Herhaal de  bespuiting een of twee keer, steeds na 12 dagen. De bestrijding zal alleen effect hebben op de jongere rupsen, oudere rupsen, poppen en eitjes worden hiermee niet bestreden.

 

Andere buxussoorten in de tuin

Wanneer je gestart bent met een tuinrenovatie, tuinaanleg, of vervanging van buxus hagen kun je alle bovengenoemde problemen voorkomen door een plant aan te schaffen die sprekend op de buxus lijkt, maar niet gevoelig is voor de buxusziektes dit zijn de

·         Chinese Beshulst

·         Ilex crenata Blondie

·         Ilex crenata Convexa

 

Deze soorten blijven allen wintergroen, hebben kleine bladeren, zijn goed in vorm te snoeien en gedijen op elke grondsoort. Ze houden niet van natte voeten en je kan ze gewoon voorzien van buxusmeststoffen.

Kunnen wij je helpen?

Heb je hulp nodig bij de bestrijding van de buxusrups? Kies je voor tuinrenovatie en daarmee voor andere soorten buxus? Wij kunnen je hierbij helpen.